Contact

info@iso800.be

+32 (0) 485 084 842

+32 (0) 473 666 355

38 Willy Staeslei
Antwerpen, Vlaams Gewest, 2180
Belgium

+32485084842

iso800 is een jong, enthousiast en creatief fotografen en videografen-collectief. Huwelijk, interieur, familie of zakelijk... You name it, we shoot it.

Millibeter GREEN

Blog

Met iso800 heb je altijd een spontane, creatieve fotograaf en/of videograaf voor je huwelijk of zakelijke opdracht in Antwerpen en daarbuiten.

Millibeter GREEN

jonathan

Baanbrekend met vliegen: dat is Millibeter. Hoe ze groenafval opwaarderen naar een nieuwe grondstof is bijzonder inspirerend.

Millibeter huist in een klein industriepark vlak bij de Boomsesteenweg. Een bescheiden optrekje dat een geweldig vernieuwend bedrijf en de brandende ambitie van Johan Jacobs en zijn team herbergt.

Net zoals alle goede ideëen, lijkt het concept achter Millibeter eenvoudig: insecten laten doen wat ze goed doen, namelijk eten en zich voortplanten. ‘We gebruiken organisch afval om larven van de Zwarte Wapenvlieg te kweken. Die larven worden verwerkt, o.m. tot een hoogwaardig en voedzaam kippen- of visvoer. Van het afval zelf blijft niets over; de enige reststroom is een pikzwarte compost boordevol mineralen. Het eindproduct is dus waardevoller dan het beginproduct. Een droom voor elke tuinier’, glimlacht Johan.

Millibeter's hoofdkwartier is spartaans ingericht: enkele bureau's, grote bakken vol GFT afval en de “sauna” waar de vliegen zich voortplanten. De startup is als faciliteit 100% gericht op onderzoek, ontwikkeling en schaalvergroting. Commercieel is ze nog niet actief, maar interesse is er wel, vooral vanuit het buitenland.

Johan, oprichter en CEO, had als kind al een fascinatie voor biologie en ecosystemen. Hij startte zijn carrière in de diplomatie, maar kreeg al snel het gevoel weinig impact te maken op de wereld. ‘Met Millibeter kunnen we die impact wél maken’, stelt hij.

Zo is Millibeter voortrekker van de Kempen Insect Cluster, een gloednieuw samenwerkingsplatform tussen bedrijven en kennisinstellingen. ‘Het potentieel van insectenbiotechnologie is gigantisch groot’, vertelt Johan. De larven kunnen verwerkt worden tot biodiesel, maar ook tot een heel arsenaal aan grondstoffen voor de chemische, farmaceutische en cosmetische industrie. Wetgeving vertraagt soms verdere ontwikkelingen. ‘Gelukkig is er wél bereidheid om het beleid aan te passen. Al duren besluitvormingsprocessen soms erg lang.’

'Ook menselijke consumptie kan zeker, maar dat lijkt me in eerste plaats een (te) grote marketinguitdaging’, grijnst Johan.

‘Uiteindelijk willen we een dienst aanbieden waarbij een boer of iemand anders zijn organisch afval kan omwisselen voor hoogwaardig veevoer’, besluit Johan, ‘dan maken we de cirkel echt helemaal rond’.

www.millibeter.be

Millibeter is het eerste bedrijf in mijn reeks GREEN, waarin ik op zoek ben naar baanbrekende startups en initiatieven op het snijpunt tussen technologie en ecologie.